Selecteer een pagina

WordPress is het meest populaire systeem om een website mee te bouwen. Maar als je een website wil maken, sta je direct voor een keuze: moet ik een website maken via WordPress.com of WordPress.org? Wat is het verschil nou eigenlijk?

Als je ‘WordPress’ zoekt op Google, zie je bovenaan als advertentie de website van WordPress.com verschijnen. Maar daaronder, als eerste organische resultaat, staat WordPress.org.

Wat waarschijnlijk onduidelijk is als je nog niet eerder een website hebt gebouwd, is dat het hier daadwerkelijk om twee verschillende zaken gaat.

In deze blog lees je precies wat nou het verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org en leer je welke keuze jij het beste kunt maken.

Het belangrijkste verschil

Het grootste en belangrijkste verschil tussen .com en .org is dat WordPress.org een gratis content management system (CMS) is. Om deze gratis software vervolgens te installeren en te gebruiken, moet je het zelf installeren op een webserver. Dit betekent dat je een hosting nodig hebt en daar vervolgens WordPress op moet installeren.

WordPress.com is een website waar je een eigen blog of website kunt maken. Het systeem dat gebruikt wordt om je eigen blog of website te maken, is vergelijkbaar met software van WordPress.org. Maar het grote verschil is dat je bij WordPress.com niet de software op je eigen server hoeft te installeren. Je hebt dus geen eigen hosting nodig. Je gaat simpelweg naar de website, kiest een gebruikersnaam en hebt binnen een paar minuten een werkende website.

Kortom: WordPress.org is een systeem is dat op jouw eigen server draait. WordPress.com doet dat niet.

De prijzen

Zoals eerder genoemd, is het systeem van WordPress.org gratis. Maar, je hebt wel een hosting nodig om het überhaupt te kunnen draaien. De kosten waar je dan rekening mee moet houden zijn de kosten voor hosting en een eigen domeinnaam. Zelf host ik alles bij Antagonist, waar het kleinste pakket €6,24 per maand kost.

WordPress.com is in principe ook gratis, alleen dan zitten er aan het systeem veel limitaties. Je kunt bijvoorbeeld geen plugins of thema’s installeren. Dat is een groot probleem voor iedereen die nieuwe functionaliteiten wil toevoegen aan zijn website of de website een ander uiterlijk wil geven.

Daarnaast kun je bij WordPress.com niet echt ín het systeem. Voor iemand die geen websites bouwt is dat waarschijnlijk geen probleem. Maar als jij een webdeveloper wil inhuren, dan is dat wel erg onhandig.

Het duurste pakket van WordPress.com is wel €25 per maand. Dat is vrij duur vergeleken met de €6,24 voor hosting waarbij je gratis het systeem van WordPress kunt installeren. En bij dat pakket van €25 heb je nog steeds niet alle mogelijkheden. Je hebt nog steeds geen complete toegang tot het hele systeem van WordPress en als je je website gaat uitbouwen, loop je vroeg of laat tegen limitaties aan.

Welke moet ik nou kiezen?

Wat ik merk is dat veel mensen beginnen met een gratis website via WordPress.com. Dat is immers zo gebeurd: met een paar klikken heb je een nieuwe website.

Maar als je dan eenmaal wat verder bent met je bedrijf, wil je je website gaan uitbouwen. Je wil een nieuw thema installeren, misschien huur je wel iemand daarvoor in, je wil plugins erbij installeren…

En dan kom je erachter dat je die mogelijkheden helemaal niet hebt met WordPress.com. Om die mogelijkheden te hebben, moet je upgraden naar een duurder pakket. Voordat je het weet betaal je opeens €25 per maand voor je website, zonder dat je weet dat het eigenlijk ook voor €6,24 had gekund.

Daarom zou mijn advies zijn om direct met WordPress.org te beginnen. Als je al een WordPress.com website hebt, zou ik die overzetten naar WordPress.org. Het regelen van hosting en een domeinnaam lijkt wellicht wat lastig, maar het valt écht mee. Als je voor een goed bedrijf kiest (zoals Antagonist), zullen ze je helpen en je advies geven bij je keuze voor een hostingpakket.

Als je ofwel vanaf het begin WordPress.org gebruikt, ofwel daarnaar overstapt, zul je jezelf erg dankbaar zijn in de toekomst!
Iets aan gehad?

Become a Patron!