Selecteer een pagina

Een nieuw WordPress theme uitkiezen is lastig. Het is denk ik voornamelijk lastig omdat er zó veel aanbod is. Theme Forest heeft op dit moment 11.584 WordPress themes te koop staan. Wow! Maar welke themes zijn nou het beste? En waar moet je eigenlijk op letten als je een nieuw theme wil kopen?

Terug naar de basis: wat is een theme eigenlijk?

WordPress maakt gebruik van plugins en themes. Met een plugin voeg je een nieuwe functionaliteit toe aan jouw website. Stel dat je een boekingssysteem wil op je website, dan moet je op zoek naar een plugin daarvoor.

Themes veranderen het uiterlijk van je website. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kleuren en de lettertypes.

De themes verschillen erg in functionaliteiten en daardoor ook in prijs. Je hebt goedkopere themes waarbij alleen het uiterlijk van de website verandert en je daarna niet zoveel zelf kunt kiezen. Wil je dan je logo op een andere plek in de header? Jammer, dat is dan geen functie van het theme.

Duurdere themes hebben vaak wel van dit soort extra functies. Je kunt dan zelf de kleuren en lettertypes kiezen, vaak zijn er meerdere lay-outs waar je uit kunt kiezen voor bijvoorbeeld de header en footer. Sommige themes hebben zelfs een enorme builder waarmee je zelf je website kunt bouwen door blokken te slepen (het theme Divi heeft dit).

Lang verhaal kort: themes verschillen erg in welke functionaliteiten ze hebben en hoeveel je zelf nog kunt aanpassen. Hoe goedkoper het theme, hoe minder je kunt aanpassen en hoe minder functionaliteiten je hebt. Hoe duurder het theme, hoe meer je zelf kunt aanpassen en hoe meer functionaliteiten bij het theme komen.

Waar koop je een WordPress theme?

Je kunt WordPress themes kopen via Theme Forest. Hier heb je dus meer dan tienduizend themes om uit te kiezen. Je kunt filteren op bepaalde tags (zoals portfolio of eCommerce). Ook kun je alle populaire items bekijken. Dat is een goed idee als je nog nooit naar themes hebt gekeken en geen idee hebt waar je moet beginnen. Deze themes zijn niet voor niks populair, dus dan zul je niet zo snel een miskoop begaan.

Op welke termen moet je letten?

Als eerste is het belangrijk dat je bedenkt wat voor website je precies wil opzetten. Wat voor functies wil je hebben? Ga je een website bouwen voor jouw fotografie en wil je dit mooi weergeven in een portfolio? Heb je een eigen bedrijf en wil je een website om jullie werkzaamheden weer te geven? Heb je een webshop met WooCommere en wil je speciaal daarvoor een theme? Of heb je alleen een blog?

Voor deze functies heb je verschillende themes die daar mooi bij passen. Zo heb je portfolio, corporate/business, eCommerce/WooCommerce en blog/magazine themes.

Multi-purpose themes

Je zou ook kunnen kijken naar multi-purpose themes. Dit zijn enorme themes die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Met één theme kun je zowel een portfolio maken, als een webshop en een blog. Het voordeel daarvan is dat je maar één theme hoeft te kopen en er vervolgens verschillende kanten mee opkunt. Als je dus je site compleet wil omgooien, hoef je niet per se een nieuw theme te kopen.

Het nadeel ervan is dat je waarschijnlijk niet van alle functies gebruik gaat maken. Al die functies zijn wel beschikbaar op jouw website en nemen ruimte in. Het zou kunnen dat je website daar slomer van wordt. Houd dus goed de snelheid van je website in de gaten.

Hoe is de support?

Check voordat je een theme aanschaft ook even hoe de ondersteuning geregeld is. Reageren ze snel op vragen? Kun je bij ze terecht als er iets mis gaat en je komt er zelf niet uit? Het is fijn als er een goede support afdeling aanwezig is. Vaak heb je ook niet eeuwig recht op support, maar heb je bijvoorbeeld alleen de eerste zes maanden na aanschaf toegang. Dat is ook handig om even te checken.

Het fijnste vind ik als er een systeem met tickets is. Als je dan ergens niet uitkomt, kun je een ‘ticket’ aanmaken met je vraag. Mijn ervaring is dat je met een ticketsysteem eerder antwoord op je vragen en/of problemen krijgt. Daarnaast krijg je ook altijd een antwoord. Als bedrijven geen ticketsysteem hebben, kan het nog wel eens voorkomen dat jouw e-mail met een vraag erdoorheen glipt.

Hoeveel kun je zelf aanpassen?

Zoals eerder al genoemd verschillen themes erg in hoeveel je zelf kunt aanpassen. Het is fijn als je zelf de mogelijkheid hebt om kleuren of lettertypes aan te passen en je hiervoor niet zelf met CSS aan de slag hoeft (als je daar geen kennis van hebt). Bekijk dus van tevoren welke onderdelen je aan het theme kunt aanpassen bij welke onderdelen dat niet kan, dan kom je achteraf niet voor verrassingen of problemen te staan.

Een theme speciaal voor jouw branche?

Er worden ook veel erg specifieke themes verkocht. Denk dan aan themes speciaal voor wedding planners, themes speciaal voor fotografen of voor goededoelenorganisatiesIk zou je afraden om zo’n theme te kopen. Vaak zijn het namelijk kleinere bedrijven die dit soort themes aanbieden, terwijl je met een multi-purpose theme dezelfde functies hebt. Het is aanlokkelijk als je een wedding planner bent en je allemaal mooie demo’s ziet van websites voor wedding planners. Laat je daar alleen niet te veel door leiden: alle tekst en foto’s kun je aanpassen, dus let bij het bekijken van demo’s meer op de algemene structuur.

 

Themes waar ik goede ervaringen mee heb:

Multi-purpose

  1. Enfold
  2. Avada
  3. Divi (speciaal voor iedereen die een website wil maken door met blokken te slepen)
  4. Salient
  5. Stockholm

WooCommerce/eCommerce/Webshop

  1. Flatsome

Blog/Magazine

  1. Alle WordPress themes van Pipdig
  2. Alle WordPress themes van Solo PineIets aan gehad?

Become a Patron!