Selecteer een pagina

Als je een nieuwe website begint of een nieuw design wil voor je website, heb je de keuze: óf je koopt een WordPress theme via bijvoorbeeld ThemeForest en je past die aan naar jouw wensten, óf je laat een geheel op maat gemaakt WordPress theme maken. Twijfel je tussen die twee? In deze blogpost lees je waar je in ieder geval aan moet denken.

Wat is nou eigenlijk het verschil?

Via ThemeForest kun je veel verschillende WordPress themes kopen. Deze themes kun je vervolgens zelf aanpassen naar jouw wensen en zo je website bouwen. Vaak zit er een uitgebreide handleiding bij waarmee je zelf aan de slag kunt. Deze themes hebben vaak een support afdeling waar je naartoe kunt met vragen of problemen.

Ook kun je een WordPress theme speciaal voor jou laten maken. Dat is dan een helemaal uniek theme dat alleen jij gebruikt. Dit theme wordt gebouwd door een webbouwer.

Voordat je de keuze maakt tussen één van de twee, overweeg in ieder geval de volgende punten.

Kosten

Om gelijk maar met de kosten te beginnen: een bestaand WordPress theme kopen is veel goedkoper dan een WordPress theme op maat te laten maken. Voor onder de €100 heb je een van de beste bestaande WordPress themes. Een WordPress theme op maat laten maken kost vaak wel een paar duizend euro. Dat is dus nog wel een verschil!

Bedenk hier wel bij dat je er met alleen een bestaand WordPress theme nog niet bent. Het kost natuurlijk nog tijd om dit theme vervolgens aan te passen zodat het een website is geworden die past bij jouw huisstijl. Dit kun je zelf doen of je kunt er iemand voor inhuren. Die kosten komen er dan nog wel bij.

Snelheid

Een veel gehoord argument om een WordPress website op maat te laten maken, is dat het veel sneller zou zijn dan een bestaand theme kopen. Dat klopt: bestaande themes hebben ontzettend veel opties, zodat je er de website mee kunt maken die jij wil. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een builder zoals de Divi Builder of visual composer.

Alle opties die deze themes hebben en die je niet gebruikt, nemen wel ruimte in. Ook de builders vertragen de website wat. Als jij een website op maat laat maken, worden alleen de opties ingebouwd die jij nodig hebt, en heb je daar geen last van.

Het klopt dus dat websites die op maat gemaakt zijn, sneller kunnen zijn dan websites met een bestaand theme. Toch is dit niet zo zwart wit: als er een verschil is, is dit verschil erg klein. De websites die ik gemaakt heb met bestaande themes én builders zijn met goede hosting en caching nog steeds hartstikke snel. Daarnaast zijn er ook op maat gemaakte websites die een builder en veel plugins gebruiken, waardoor het verschil verdwenen is.

Je website van uiterlijk veranderen

Heb je een theme gekocht en wil je het uiterlijk van je website veranderen? Geen probleem: in het theme zitten ontzettend veel opties waar je veel kanten mee op kunt. Je kunt zo gemakkelijk de indeling, stijl en kleur van je website veranderen. Dit gaat eenvoudig en je hoeft hiervoor niet van theme te veranderen. Alle opties zitten immers al in het theme dat je gekocht hebt. Wil je een extra pagina toevoegen? Beginnen met een webshop? Een portfolio toevoegen? Geen probleem, bestaande themes hebben die opties.

Heb je een op maat gemaakte website? Dan wordt dat allemaal wat lastiger. Voor het aanpassen van de indeling, stijl en kleuren heb je je webbouwer nodig. Daar gaat dus extra geld en tijd in zitten. Wil je extra onderdelen toevoegen aan je website? Ook die functies zijn nog niet aanwezig en jouw webbouwer zal die zelf in moeten bouwen. Wederom kost dat tijd en geld.

Een origineel ontwerp?

Als je een bestaand theme koopt, zijn er waarschijnlijk al duizenden mensen die hetzelfde theme hebben gekocht. Hierdoor zijn mensen bang dat ze uiteindelijk ook dezelfde website hebben als duizenden andere mensen. Dat hoeft niet per se zo te zijn: het is compleet afhankelijk van hoe ver jij gaat met aanpassen. Als je een demo importeert en vervolgens alleen de tekst en foto’s verandert, is de kans groot dat er andere websites bestaan die hetzelfde uiterlijk hebben. Maar als je goed aan de gang gaat met het aanpassen van de website, dan hoeft dit gelukkig helemaal niet zo te zijn.

Als je een WordPress theme op maat laat maken, heb je sowieso een unieke website. Het ontwerp en het bouwen wordt speciaal voor jou gedaan, dus je weet zeker dat niemand anders dezelfde website heeft.

Updates

Achter de grote themes die je op Themeforest koopt zitten grote bedrijven die steeds updates brengen van hun theme. Als er iets verandert in WordPress, komen ze snel met een nieuwe versie van hun theme.

En als je een op maat gemaakte WordPress website hebt? Dan zullen er niet automatisch updates komen. Je bent op dit vlak compleet afhankelijk van de webbouwer die jouw theme in eerste instantie gebouwd heeft. Dit betekent meestal dat je een onderhoudscontract moet tekenen, wat zorgt voor extra kosten. Als je dit niet doet en er komen geen updates, dan gaan er vroeg of laat onderdelen van je website stuk.

Wat is de beste keuze?

Maar wat is dan uiteindelijk de beste keuze? Dat is dus erg afhankelijk van jouw bedrijf en waarvoor je de website wil gebruiken.

Een bestaand theme is flexibeler en goedkoper, maar zou langzamer kunnen zijn. Daarnaast kan de website eruit zien als andere websites, als je niet genoeg aanpassingen maakt.

Een op maat gemaakt WordPress theme is duurder, minder flexibel en je bent voor updates afhankelijk van een webbouwer. Het voordeel is dat de website sneller kan zijn én dat niemand dezelfde website heeft als jij.
Iets aan gehad?

Become a Patron!